Δραστηριότητες Εκπαιδευτικού έτους 2016-17

Σεμινάρια

 

 

Βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας

με τον Robert Landy

Όνειρα και Δραματοθεραπεία

Ημέρες Σεμιναρίου:        Σάββατο 10 και Κυριακή 11   Δεκεμβρίου 2016

Ώρες διεξαγωγής:         11.00 έως 19.00

Χώρος Διεξαγωγής:     Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Πρατίνου 72, Αθήνα

Κόστος συμμετοχής 160 ευρώ. Μειωμένο 100 ευρώ.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7258741 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Σε αυτό το διήμερο σεμινάριο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα όνειρα σύμφωνα  με τη δραματοθεραπευτική πρόταση του Robert Landy. Θα παρουσιαστεί  η θεωρία του, βασισμένη  στη Γιουνγκιανή προσέγγιση ανάλυσης των ονείρων και στο μοντέλο της Δραματοθεραπείας που αναφέρεται στο ταξίδι του ήρωα, όπως έχει αναπτυχθεί από τον Robert Landy μέσα από την πολυετή εμπειρία του. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εργαστούν με πρόσφατα ή παλαιότερα όνειρα, που θα αποτελέσουν και το υλικό του εργαστηρίου. Μέσα από κατευθυνόμενη φαντασία όλοι θα εμπλακούν σε μια διαυγή ονειροπόληση. Ο Robert Landy θα αναλύσει στο group την εργασία του με τα όνειρα και τον συσχετισμό των ονείρων με τη ζωή των προσώπων. Σύμφωνα με τη δραματοθεραπευτική θεωρία η ονειρική φαντασίωση οφείλεται σε ένα σύνολο προβολών του ονειρευόμενου, σε ρόλους που εκδραματίζονται για να ολοκληρωθούν.

Ο Robert J. Landy , Ph.D., είναι Καθηγητής Εκπαιδευτικού Θεάτρου και Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, ιδρυτής του προγράμματος σπουδών της Δραματοθεραπείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Ως πρωτοπόρος της Δραματοθεραπείας ανέπτυξε το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δημιούργησε την καινοτόμο σειρά βιβλίων θεραπευτικού θεάτρου «As Performance» εστιάζοντας στην επίδραση της φυλής της ψυχική ασθένειας, της αναπηρίας, της σεξουαλικότητας και της βίας στα άτομα και στις επιμέρους κουλτούρες. Έχει τιμηθεί με το βραβείο διακεκριμένης διδασκαλίας και το βραβεία έρευνας “Daniel E. Griffiths” από το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. ΟRobert είναι θεραπευτής, καλλιτέχνης, φιλόλογος και συγγραφέας, έχει δημοσιεύσει άρθρα και έχει εκδώσει πολλά βιβλία και θεατρικά έργα στους τομείς του Εκπαιδευτικού Θεάτρου, της Δραματοθεραπείας, του Μουσικού Θεάτρου. Ως θεατρικός δημιουργός έχει εμφανιστεί με το “Roundabout Theatre Company”, έχει παρουσιάσει μουσικές παραστάσεις, έχει σκηνοθετήσει έργα του Μπρεχτ και του Μπέκετ.. Το έργο του «God Lives in Glass» με τον  Keith Thompson παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2003 στο Provincetown Playhouse στη Νέα Υόρκη και από τότε έχει παρουσιαστεί σε πολλές παραστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιο πρόσφατα το 2015 στο “Smith Center for thePerforming Arts” στο  Las Vegas.Στην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο του «Προσωπικότητα και Προσωπείο», σε επιμέλεια Στέλιου Κρασανάκη.

 

 

Σεμινάριο Δραματοθεραπείας και για επαγγελματίες

με τη Susana Pendzik, PhD, RDT

SIX KEYS FOR ASSESSMENT AND INDERVENTION IN DRAMATHERAPY

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής Σεμιναρίου:  Παρασκευή  17 Μαρτίου 17.00-22.00

και Σάββατο  18 Μαρτίου 2017 9.30-19.30

Χώρος Διεξαγωγής:     Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Πρατίνου 72, Αθήνα

Κόστος συμμετοχής 160 ευρώ. Μειωμένο 100 ευρώ.

 

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7258741 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Η Δραματοθεραπευτική διαδικασία εφαρμόζεται σε πολλά και διαφορετικά πλαίσια και είναι συχνά δύσκολο για τους επαγγελματίες να κατευθύνουν στις δράσεις τους μέσα σ’ ένα ωκεανό από οπτικό και λεκτικό υλικό χωρίς να χάσουν τον στόχο τους. Πώς να αξιολογήσουν την πρόοδο της θεραπευτικής τους συνεδρίας, ποια παρέμβαση θα είναι πιο αποτελεσματική˙ θα πρέπει να εστιάσουν  στην ιστορία, στους ρόλους, στη θεραπευτική σχέση ή στις θεατρικές δεξιότητες; Aυτό το εργαστήριο θα γνωρίσει στους συμμετέχοντες το δραματοθεραπευτικό  μοντέλο των 6 σημείων- κλειδιών (6-key), που βασίζεται σε μέθοδο αξιολόγησης και παρέμβασης με ολοκληρωμένα εργαλεία. Το μοντέλο εμπνέεται από την έννοια  της «δραματικής πραγματικότητας» και αποτελεί χρήσιμη εργαλειοθήκη που μπορεί να εφαρμοστεί στην κλινική πρακτική αλλά και στην έρευνα.

 

Το συγκεκριμένο μοντέλο  επιτρέπει στους δραματοθεραπευτές να κατανοήσουν τις αφηγήσεις και να διερευνήσουν τις ατομικές και ομαδικές διαδικασίες ώστε οι παρεμβάσεις τους να είναι αποτελεσματικές και να προάγουν τη δραματοθεραπευτική σκέψη.

 

Το εργαστήριο έχει θεωρητικό και βιωματικό μέρος και περιλαμβάνει την προβολή ενός video 30 λεπτών με την  ατομική συνεδρία ενός ενήλικα. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα  να φέρουν υλικό από την πρακτική τους με στόχο να δουλέψουν με αυτό μέσα από το μοντέλο των 6 σημείων-κλειδιών.

 

Η Susana Pendzik (PhD, RDT)είναι επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος δραματοθεραπείας στο Κολλέγιο Tel Hai στη Γαλιλαία, διδάσκει επίσης στο Πανεπιστήμιο Hebrew στην Ιερουσαλήμ  και στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας στην Ελβετία. Είναι μέλος της NADTA (North American Drama Therapy Association), ιδρυτικό και επίτιμο μέλος της ένωσης δραματοθεραπευτών της Ελβετίας, πιστοποιημένη επόπτρια από το I.C.E.T. (Israeli Association of Creative and Expressive Therapies), μέλος BADTh (British Association of Dramatherapists και μέλος του EFD European Federation of Dramatherapy.Γεννημένη στην Αργεντινή έχει ζήσει  στο Μεξικό, στην Αμερική και στο Ισραήλ κα διεξάγει εργαστήρια σε όλον τον κόσμο. Είναι μητέρα, ποιήτρια, σκηνοθέτης και ερευνήτρια. Έχει γράψει πολλά άρθρα σχετικά με τη δραματοθεραπεία, ένα βιβλίο με θεραπείες δράσης για κακοποιημένες γυναίκες, συμμετέχει στις συλλογικές εκδόσεις Assessment in Drama Therapy (2012) και The Self in Performance, που θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Palgrave McMillan.

Σεμινάριο με τον Dr Avi Goren-Bar, Εκφραστικό Θεραπευτή

«Βραχεία παρέμβαση στο Τραύμα και στην Κρίση»

Ημέρες και ώρες διεξαγωγής Σεμιναρίου:  Σάββατο 1 Ιουλίου 10.00-19.00

και Κυριακή  2 Ιουλίου 2017 10.00-19.00

Χώρος Διεξαγωγής:     Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Πρατίνου 72, Αθήνα

Κόστος συμμετοχής 120 ευρώ.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7258741 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Στο διήμερο σεμινάριο θα παρουσιαστεί ένα δομημένο μοντέλο για βραχεία παρέμβαση σε καταστάσεις τραύματος ή κρίσης. Στις συνθήκες που ζούμε καλούμαστε συχνά να ανταποκριθούμε επαγγελματικά, στην αναπόφευκτη ανάγκη για θεραπευτική παρέμβαση κατά τη διάρκεια ή την έναρξη μιας τραυματικής κατάστασης ή μιας κρίσης. Το συγκεκριμένο δομημένο μοντέλο, περιλαμβάνει τεχνικές βραχείας παρέμβασης που αξιοποιούνται στην εκφραστική εικαστική θεραπεία. Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα δοθεί η ευκαιρία να μάθουμε και να κάνουμε πρακτική εφαρμογή στα 5 στάδια της παρέμβασης:

1. Επαφή – Καλωσορίζω  το θεραπευόμενο, ρωτάω το όνομά του/της, ρωτάω να μάθω σχετικά με το νόημα του ονόματός του/της και δίνω μια αυθεντική ενθάρρυνση.

2. Ρωτάω για μια ιστορία, μαρτυρία ή ανάμνηση.

3. Καθρέπτισμα: Οι θεραπευτές καλούνται να επαναλάβουν την ιστορία  και να επιμείνουν στην ερώτηση: «Σε ακούω καλά;», διορθώνοντας πιθανές προσωπικές ερμηνείες με καθαρή ενσυναίσθηση, επανάληψη και αντήχηση του θεραπευόμενου.

4. Προτείνουμε στο θεραπευόμενο να δημιουργήσει ένα μικρό καλλιτεχνικό έργο που θα εκφράζει ή θα παρουσιάζει την ιστορία, τη μαρτυρία ή την ανάμνηση που μόλις ακούστηκε.

5. Φτάνουμε σε μια γνώση-ενόραση που ενδυναμώνει. Σε αυτή τη φάση αναπτύσσεται ένας ειλικρινής οικείος διάλογος ανάμεσα στους θεραπευτές και τους θεραπευόμενους με τη παρουσία του καλλιτεχνικού έργου που έχει δημιουργηθεί. Ο διάλογος «καθοδηγείται» από την ερώτηση: Πώς αυτό το μικρό έργο τέχνης μπορεί να σε συνοδεύσει και να σε ενδυναμώσει όταν επιστρέφεις σύντομα στην οικογένειά σου, στους φίλους και στην κοινότητα που ζεις..

 

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου θα συζητηθούν θεωρητικές και προσωπικές γνώσεις και εμπειρίες.

 

 

Ο πολιτιστικός οργανισμός ΑΙΩΝ παράλληλα με την εκπαίδευση και την θεραπεία που παρέχει το Ινστιτούτο, έχει δημιουργήσει μια σειρά από παράλληλες δραστηριότητες και διοργανώσεις όπως:

-Το φεστιβάλ Νάξου από το 2001, στον ιστορικό Πύργο Μπαζαίου, στη Νάξο φυσικά.www.bazeostower.gr


-Παραστάσεις θεάτρου υψηλής ποιότητας και αισθητικής

1983  :    «Συγκριτικές εικόνες» Performance Institute Goethe Θεσσαλονίκης.

1989  :    «Νύχτα γεμάτη λέξεις» παράσταση στο ΨΝΑ σε κείμενα του Σ. Μπέκετ.

1989  :    «Πεθαίνω σαν χώρα» παράσταση με άτομα του προγράμματος απεξάρτησης του 18 Άνω, στις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Ψυχιατρικού Συνεδρίου στο «ΡΟΔΟΝ».

1991  :    «Ο Ραγισμένος κόσμος» του Τέννεση Ουίλιαμς με την Όλια Λαζαρίδου

1992  :    «Ο Ρόζενγκραντς και ο Γκίλδενστερν είναι νεκροί», παράσταση με μέλη του 18 Άνω στο «Ανοιχτό Θέατρο» και στο «ΡΟΔΟΝ».

1993  :    Τρίμηνο σεμινάριο-παράσταση με απεξαρτημένα άτομα σε συνεργασία με την Άννα Βαγενά και τον Γιώργο Μανιώτη, για τη συγγραφή θεατρικού έργου που οδηγήθηκε σε παράσταση.

1994  :    «Το τρίγωνο της συνάντησης», με κείμενα Γιώργου Χειμωνά, Δημήτρη Δημητριάδη. Ένα μικτό θεατρικό συμβάν, συμμετοχή του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Ολυμπιακής επιτροπής, στην Πανευρωπαϊκή εβδομάδα Πρόληψης για τη χρήση ναρκωτικών «Καλλιμάρμαρο Στάδιο».

1995  :    «Περιμένοντας τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, σε μετάφραση Δημήτρη Δημητριάδη (Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας).

1997  :    Συμμετοχή στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997»,  με τη θεατρική παράσταση «Η μεγάλη κυρά της Τραπεζούντας» του Χριστόφορου Χριστοφή με τους Κατερίνα Χέλμη, Αλμπέρτο Εσκενάζη, Ηλία Πετροπουλέα, Βασίλη Βασιλάκη και Αλεξία Μπουλούκου. Ακολούθησαν παραστάσεις στο Θέατρο «Πολιτεία».

2001  :    «Μια εκδρομή με το Γιώργο Χειμωνά» παράσταση-αφιέρωμα, για το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα,. Μουσική: Νίκος Ξυδάκης.

2002  :    «Γράμμα στον Ορέστη» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, για το Φεστιβάλ της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου με την Εύα Κουκούτση και άλλους ηθοποιούς.

2003  :    «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαϊδη – Χαβιαρά με το Κέντρο Πρόληψης της Αργυρούπολης.

2004  :    «Ευαίσθητη Ισορροπία» του Έντουαρντ Άλμπυ, με τον Σύλλογο Αντιμετώπισης της Τοξικοεξάρτησης (ΣΑΤ).

“Old Friends” του Christopher Bollas στο 6ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο Δελφών.

2005  :    «Ο κόσμος του Γιάννη Μόραλη», εικαστική παράσταση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ζωγράφου για το Φεστιβάλ της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου με την ιστορικό τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου. Αίγινα, Λαογραφικό Μουσείο.

2006  :    «Οδυσσέας» του Δημήτρη Δημητριάδη. Θεατρική παράσταση. Πύργος Μπαζαίου - Φεστιβάλ Νάξου, Λουτρά Παράδεισος – Θεσσαλονίκη.Ο πρωταγωνιστής Αργύρης Ξάφης βραβεύεται για τις συμμετοχές του σε αυτήν την παράσταση  και  «Πουπουλένιος» στο θέατρο «ΑΜΟΡΕ» με Κρατικό Βραβείο.

2007  :    «Έξι πρόσωπα αναζητούν τον κ. Πιραντέλο». Θεατρική παράσταση βασισμένη στα έργα: «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» και «Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα», Αθήνα – Studio «ΑΙΩΝ», Φεστιβάλ Νάξου - Πύργος Μπαζαίου.

«Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη, ανάθεση του Φεστιβάλ Νάξου. Θεατρική παράσταση με τη Ρούλα Πατεράκη. Σκηνικά κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Πρώτη παρουσίαση στον Πύργο Μπαζαίου.

Παράσταση-αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη με τη Μαρία Φαραντούρη και την Αλέκα Παΐζη. Φεστιβάλ Νάξου.

2008   :   «Η περίπτωση Σρέμπερ» της Caryl Churchill με τον Κώστα Ζαχαράκη, στον ομώνυμο ρόλο. Φωνές: Βασίλης Παπαβασιλείου-Όλια Λαζαρίδου. Σκηνικά κοστούμια: Νίκος Αλεξίου. Πρώτη παρουσίαση στον Πύργο Μπαζαίου. Παραστάσεις στη Αθήνα Νοέμβριος 2008 στο θέατρο ALTERA PARS και Μάρτιος- Απρίλιος 2009 στο θέατρο Άλεκτον

2010:   «Λεντς» του  Georg Büchner.Θεατρική παράσταση με τους Βασίλη Μαργέτη,

Μαρία Πίγκου, μουσική σύνθεση και ζωντανή συμμετοχή Λάμπρος

Πηγούνης. Μετάφραση Αλέξανδρος Ίσαρης. Παραστάσεις στην Αθήνα στο

Χώρο ιστορικής μνήμης 1940-44 από Φεβρουάριο έως Μάιο,

9-10 Αυγούστου Φεστιβάλ Νάξου.

2011:   «Camille Claudel-Το κύμα της τρέλας». Θεατρική παράσταση με τη Λυδία

Φωτοπούλου  βασισμένη στην αλληλογραφία της γλύπτριας με τον μεγάλο

της έρωτα Auguste Rodin. Αθήνα, θέατρο Μεταξουργείο, Θεσσαλονίκη

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

2011:  «Παρτάλι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη  με τον Χρήστο Στέργιογλου  στον

ομώνυμο ρόλο. Συμπαραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών με το Φεστιβάλ Νάξου

και το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας. Παραστάσεις: Αθήνα κινηματοθέατρο Τριανόν,

 

Θεσσαλονίκη θέατρο Αυλαία.