ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΚΡΑΣΑΝΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

cv01
cv01
cv02
cv03

Εμβληματική μορφή για την Δραματοθεραπεία στην Ελλάδα, προσέφερε πολλά στην εξάπλωση της μεθόδου τόσο στον κλινικό όσο και στο πανεπιστημιακό χώρο, όχι μόνο με την ενεργό δράση του, αλλά εμπνέοντας και κινητοποιώντας λειτουργούς από συγγενικούς χώρους.


 

 

 

ΣΠΟΥΔΕΣ:

 

Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Σπούδασε Θέατρο στην «Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης», με την Ρούλα Πατεράκη.

Σπουδές Dramatherapy στο «Institute of  Dramatherapy».

Τριετές Πανεπιστημιακό Σεμινάριο Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας στο Αιγινήτειο     νοσοκομείο.

Ετήσιο Σεμινάριο στην Εταιρεία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας Αθηνών.

Ετήσιο Σεμινάριο Ομαδικής Ψυχοθεραπείας στο «Ανοιχτό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο».

Ετήσιο Σεμινάριο Συστημικής προσέγγισης.

Σεμινάρια, ημερίδες και συμπόσια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σε θέματα απεξάρτησης (κυρίως με το European Addiction Training Institute (EATI).

Σπουδές θεάτρου Grotowski με τον Richard Chislak.

Συνεργασία με τον Robert Landy (N.Y.University).

Συνεργασίες και εκπαιδευτικά σεμινάρια με τον Mooli Lahad και τον Joseph Moreno.

 

 

ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

 

Ειδικότητα Ψυχιατρικής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής 1987 – 1990.

Το 1987 δούλεψε σε ένα πρόγραμμα αποασυλοποίησης της Ε.Ο.Κ. στο Ψυχιατρείο Λέρου.

Από το 1989 – 1992 εργάστηκε στο τμήμα απεξάρτησης 18 Άνω του Ψ.Ν.Α. εφαρμόζοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα την ψυχοθεραπεία μέσω θεάτρου στο χώρο της απεξάρτησης.

Από το 1989 – 1991 στην Ελληνική Εταιρεία Dramatherapy «Θέατρο-Θεραπεία».

Από το 1991 έως σήμερα, εργάζεται ως Ψυχίατρος – Ψυχοθεραπευτής στο Σύλλογο Γονέων Εξαρτημένων Ατόμων, όπου λειτουργεί και εποπτεύει Ομάδες Γονέων.

Από το 1993 εργάζεται ως ψυχίατρος - δραματοθεραπευτής στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της Εξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» στην Καλλιθέα, το οποίο και διευθύνει

Από το 1990 έχει δημιουργήσει την Εταιρεία Θεατρικής Έκφρασης «ΑΙΩΝ» και το        «Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας», όπου παρέχει 4ετή εκπαίδευση στη συγκεκριμένη μέθοδο και θεραπεία.

Έχει οδηγήσει πολλά εργαστήρια και σεμινάρια Dramatherapy για την απεξάρτηση στους Δήμους Μυτιλήνης, Βούλας, Ζακύνθου, Ζωγράφου, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού, της Ε.Ε.Τ.Α.Α., Σικιαρίδειο Ίδρυμα, Κ.Ε.Κ. κ.α..

Παράλληλα συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους, με έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης.

Από το 1994 είναι συνεργάτης του τμήματος των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Παράλληλα συνεργάζεται με το τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Από το 1998 διευθύνει τη σειρά «Ρόλοι στη ζωή και ρόλοι στο θέατρο» των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα

 

ΕΡΓΑΣΙΕΣ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ :

 

Συμμετοχή στο 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχιατρικής με την παράσταση με μέλη του 18 Άνω: «Πεθαίνω σα χώρα» (Αθήνα, Οκτώβριος 1989).

Συμμετοχή στο Β΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας, με το Βίντεο και την εργασία «Drama-therapy και Απεξάρτηση» (1990).

Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο με την εργασία «Ρόλος και ταυτότητα στην εξάρτηση» (Βόλος 1991).

Συμμετοχή στην διεθνή συνάντηση Αρχαίου Δράματος στους Δελφούς με την ανακοίνωση «Η θεραπευτικότητα του Μύθου σήμερα» (Δελφοί 1991)

Συμμετοχή στην συνάντηση «Διεθνής Πολιτιστική Άνοιξη στο Ρέθυμνο» με την ομιλία «Ρόλος στη ζωή, ρόλος στο θέατρο» (Ρέθυμνο 1991)

Συμμετοχή στο Γ΄ Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογίας, με το βίντεο, το εργαστήριο και την ανακοίνωση «Από τον Ήρωα της Άρνησης στον Αρνητικό Ήρωα» (Ιούνιος 1991).

Συμμετοχή στο «2ο Συνέδριο Προληπτικής Ψυχιατρικής», το οποίο έγινε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την ανακοίνωση «Πρόληψη :  Μύθος και Πραγματικότητα» (Απρίλιος 1992).

Οργάνωση ημερίδας με τίτλο «Ναρκωτικά και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» σε συνεργασία με το ΚΕ.ΣΥ.ΚΑ.ΝΑ. (Ιούνιος 1992).

Συμμετοχή στο Διεθνές Ιατρικό συνέδριο ψυχικής υγείας Ε.Ψ.Ψ.Ε.Π., με την εργασία «Οικογένεια και τοξικοεξάρτηση» (Αθήνα, Απρίλιος 1993).

Συμμετοχή στην Α΄ Πανελλήνια συνάντηση φορέων απεξάρτησης, με ειδική παρουσίαση (Πάτρα, Μάιος 1993).

Συμμετοχή στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Σπετσών με θέμα «Ψυχοκοινωνιολογίες του ’90:  Ιστορία, Έρευνες, Πρακτικές» το οποίο διοργανώθηκε από το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Laboratoire de Changement Social και το Laboratoire de Psychologie Clinique (Σπέτσες, Μάιος 1994).

Συμμετοχή στο 2ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την απεξάρτηση και την πολιτική σε θέματα ναρκωτικών, (Θεσσαλονίκη, Μάιος του 1995).

Συμμετοχή στην συλλογική έκδοση «ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ – ΟΥΣΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ» της Ε.Ε.Τ.Α.Α.

Συμμετοχή στο συνέδριο της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας στο Ζάππειο. Εργασία με τίτλο « Η Ελευθερία του Πνεύματος».(Αθήνα, Μάιος 1995).

Συμμετοχή στο συνέδριο που οργάνωσε το τμήμα Μ.Μ.Ε. του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Ζάππειο και στο μετέπειτα εκδοθέν βιβλίο με τίτλο «Η κατασκευή της πραγματικότητας από τα Μ.Μ.Ε.», με την εργασία «Ο Ακατονόμαστος τρόμος» (Αθήνα, Μάιος 1996).

Οργάνωση συνεδρίου με θέμα τον Αλκοολισμό στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκη ’97» (Θεσσαλονίκη, Μάιος 1997).

Συμμετοχή στην 1η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Φορέων για την Απεξάρτηση που οργάνωσε το ITACA στην Πορτογαλία, με την εργασία «Περιμένοντας την επικοινωνία», με θέμα την θεατρική έκφραση και θεραπεία στον χώρο της απεξάρτησης, (Λισσαβόνα, Μάιος 1997).

Οργάνωση συμποσίου με θέμα «Ψυχοθεραπεία και Εκφραστικές Τέχνες» στο 1ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ψυχιάτρων, με θέμα «Η Ψυχοθεραπεία στην Ευρώπη: τάσεις και πρακτικές», (Αθήνα, Σεπτέμβριος 1997)..

Παρακολούθηση της ημερίδας «Η Συστημική Προσέγγιση στις Ουσιοεξαρτήσεις» που έγινε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Αθήνα, Φεβρουάριος 1998).

Κατά το 1998 συμμετείχε είτε ως εκπαιδευτής είτε ως εκπαιδευόμενος σε Πανευρωπαϊκά Εκπαιδευτικά σεμινάρια του Ολλανδικού ινστιτούτου European Addiction Training Institute (EATI),  στο Δουβλίνο – Ιρλανδία   “Drug care” (Φεβρουάριος),  στη St. Margarita – Ιταλία  “New approaches in drug care” (Ιούνιος)  και στο Παρίσι – Γαλλία “Motivational Interviewing” (Οκτώβριος ).

Το 1998 εκπονεί ένα σχέδιο εκπαίδευσης του ψυχοθεραπευτή μέσω δράματος με τίτλο «Το μοντέλο των τριών τριγώνων», και το παρουσιάζει στο 15ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο (Απρίλιος 1998).

Παρακολούθηση της ημερίδας με θέμα «Παραβατική Συμπεριφορά & Χρήση Ουσιών» (Αθήνα, Ιανουάριος 1999).

Συμμετοχή στο συνέδριο της Παγκόσμιας Ψυχιατρικής Εταιρίας και της Ε.Ψ.Ε.  με θέμα:  «Προληπτική Ψυχιατρική» (Αθήνα, Φεβρουάριος 1999).

Συμμετοχή στο συνέδριο Ψυχοσωματικής με την εργασία «Ψυχοπαθολογία και Σωματική Εικόνα του εξαρτημένου», (Φεβρουάριος 1999).

Συμμετοχή στο συνέδριο Ψυχοκοινωνιολογίας του τμήματος των Μ.Μ.Ε. και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με την βιωματική εργασία «Το συνέδριο επί σκηνής», (Σπέτσες, Μάιος 1999).

Παρακολούθηση σεμιναρίου με θέμα «Θεραπευτικές Παρεμβάσεις σε Οικογένειες Χρηστών Εξαρτησιογόνων Ουσιών» που διοργάνωσε το ITACA (Αθήνα, Ιούνιος 1999).

Συμμετοχή στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχοθεραπείας (Βιέννη, Ιούλιος1999).

Συμμετοχή στην 5η συνάντηση Θεραπευτών μέσω Τέχνης στο Münster της Γερμανίας, που διοργανώθηκε από την ECArTE (Ευρωπαϊκή Ένωση Εκπαίδευσης για θεραπείες μέσω Τέχνης), με την εργασία «Το μοντέλο των τριών τριγώνων», για την εκπαίδευση του υποψηφίου θεραπευτή μέσω δράματος.  (Σεπτέμβριος 1999).

Συμμετοχή στο σεμινάριο του ινστιτούτου EATI με θέμα:  “XTC and Synthetic Drugs” (Ολλανδία, Άμστερνταμ, Σεπτέμβριος 1999).

Συμμετοχή στο τριήμερο συνέδριο των Σχολών γονέων  με την ανακοίνωση «Παρέμβαση στην οικογένεια που αντιμετωπίζει πρόβλημα ουσιοεξάρτησης» Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών (Αθήνα, Οκτώβριος 1999).

Συνδιοργάνωση ΘΗΣΕΑ – Δικτύου Φορέων Πρόληψης, της ημερίδας «Από την πρωτογενή στη δευτερογενή πρόληψη», συμμετοχή με ομώνυμη ανακοίνωση (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Καλλιθέα,  Φεβρουάριος 2000).

Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα «Ψυχιατρική και Εξάρτηση, η θεραπεία διπλής διάγνωσης» που διοργάνωσε το EATI, στο οποίο οι διοργανωτές τίμησαν τον κ. Κρασανάκη με τον τίτλο: “Participant of the year”, για την παρουσίασή του (Ιταλία, St. Margarita, Απρίλιος 2000).

Συμμετοχή στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, , το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία με την εργασία «Ρόλοι του εξαρτημένου σήμερα» (Κύπρος-Πάφος, Μάιος 2000).

Συμμετοχή στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο, που διοργάνωσε η WCP (Παγκόσμια Ένωση Ψυχοθεραπείας) με θέμα «Οικογένειες και Ψυχοθεραπεία)  με την εργασία «Ομάδες θεραπείας μέσω δράματος με οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξαρτήσεων». (Marrakech,  Μάιος 2000).

Συμμετοχή στο 5ο Συνέδριο Δελφών, που διοργάνωσε η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία, με την εργασία «Ψυχαναλυτικό Drama-therapy - ένας δρόμος προς τον εαυτό». (Δελφοί, Ιούλιος 2000).

Συμμετοχή στο «4ο Διεθνές Συνέδριο Θανατολογίας και Αυτοκτονικότητας», που έγινε στη Σουηδία (Στοκχόλμη, Αύγουστος 2000).

Παρακολούθηση ημερίδας με θέμα «Εξαρτήσεις: Επιπτώσεις και νέες προσεγγίσεις» που διοργάνωσε το ΚΕ.Θ.Ε.Α. με το τμήμα Ψυχιατρικής του University of California, San Diego (Σεπτέμβριος 2000).

Συμμετοχή στην 4η Πανελλαδική Συνάντηση Φορέων Πρόληψης, που διοργάνωσε το ΚΕ.ΣΑ.Ν στην Κρήτη, με την εργασία «Εξάρτηση, ένα πολιτιστικό – πολιτισμικό φαινόμενο». (Ηράκλειο, Οκτώβριος 2000).

Συμμετοχή στο 11ο συνέδριο Ελληνικής Εταιρίας Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας (Αθήνα, Νοέμβριος 2000).

Παρακολούθηση κατά το ήμισυ του Διεθνούς Σεμιναρίου που διοργάνωσε το ITACA σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, με θέμα «Θεραπευτική Αντιμετώπιση της Ουσιοεξάρτησης».  (Αθήνα, Νοέμβριος 2000).

Συμμετοχή στο σεμινάριο που διοργάνωσε το ΚΕ.Θ.Ε.Α. με θέμα «Πολιτική και στρατηγικές μείωσης της Βλάβης» (Αθήνα, Δεκέμβριος 2000).

Συμμετοχή στην ημερίδα που οργάνωσε το ΚΕ.Θ.Ε.Α. στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με θέμα «Τοξικοεξάρτηση και εγκληματικότητα - Ιανουάριος 2001» (Αθήνα, Ιανουάριος 2001).

Καλεσμένος στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κρήτης συμμετείχε με ομιλία και εργαστήριο.  Η συμμετοχή του είχε σαν θέμα:  «Drama-therapy και Κοινωνική Επανένταξη» (Χανιά, Μάρτιος 2001).

Στα πλαίσια της Πανελλαδικής Συνάντησης Φορέων Πρόληψης συμμετείχε με ομιλία που είχε θέμα:  «Η εκπαίδευση των στελεχών πρόληψης.  Ανάγκες και προοπτικές» (Θεσσαλονίκη, Μάρτιος 2001).

Συμμετοχή με ομιλία και εργαστήριο, στην ημερίδα που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Ψυχοκοινωνικές Διαδικασίες και Εμψύχωση στην Εκπαίδευση».  Το θέμα την ομιλίας του ήταν «Η εμψύχωση ως μοχλός αλλαγής»  (Βόλος, Μάρτιος 2001).

Συμμετοχή στο συνέδριο Μουσικοθεραπείας με την εργασία «Το ομιλούν σώμα» (Απρίλιος 2001).

Συμμετοχή με εισήγηση στο 8o Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας που διοργάνωσε η Ελληνική Ψυχολογική Εταιρεία.  Το θέμα της ομιλίας ήταν «Θεραπεία ένα πολιτισμικό γεγονός» (Αλεξανδρούπολη, 2001).

Συμμετοχή με εισήγηση στην 6η συνάντηση Δημιουργικών Θεραπευτών που διοργάνωσε η ECArTE.  Το θέμα της ομιλίας ήταν «Μεταμοντέρνο και Drama-therapy» (Λουξεμβούργο, Σεπτέμβριος 2001).

Συμμετοχή στο συνέδριο που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, το Πανεπιστήμιο και την Ακαδημία Αθηνών και την Ελληνική Εταιρεία Κοινωνικής Έρευνας, με θέμα «Σεξουαλικότητα και Κοινωνία», με την ομιλία «Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή και Καθαροί πια.  Η υπέρβαση των ορίων στη σκηνή από το Δράμα στη Θεραπεία».  (Αθήνα, Φιλοσοφική Σχολή, Οκτώβριος 2001).

Συμμετοχή στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας & Υπηρεσιών Υγείας με τίτλο «Δημόσια Υγεία : Η Πρόκληση του 2004». ( Αθήνα Φεβρουάριος 2002)

Συμμετοχή στην ημερίδα του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Η Εκπαίδευση των Επαγγελματιών Υγείας στον Τομέα της Τοξικοεξάρτησης». (Αθήνα  Μάιος 2002).

Συμμετοχή στο 3rd World Congress for Psychotherapy W.C.P. (Βιέννη Ιούλιος 2002).

Συμμετοχή στην ημερίδα «Σουρεαλισμός και Νταλί», (20 Σεπτεμβρίου 2002).

Συμμετοχή στη ημερίδα του ΚΕΘΕΑ με τίτλο «Στίγμα και κοινωνικός αποκλεισμός», Αθήνα, ( 23 Σεπτεμβρίου 2002).

Συμμετοχή στην Πανελλαδική Συνάντηση Φορέων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, (Ιωάννινα, 26-29 Μαρτίου 2003).

Συμμετοχή με εισήγηση στην 7η συνάντηση Δημιουργικών Θεραπευτών που διοργάνωσε η ECArTE.  Το θέμα της ομιλίας ήταν “Dramatherapy and its Applications in Greece into Primary, Secondary and Tertiary Prevention of Addiction”,( Μαδρίτη, Σεπτέμβριος 2003).

Συμμετοχή στην ημερίδα της «Πρότασης Κοινωνικής Παρέμβασης του Κέντρου Πρόληψης Καρδίτσας», με θέμα «Η Πρωτογενής Πρόληψη στην Καθημερινότητά μας», (Καρδίτσα, 22-28 Σεπτεμβρίου 2003).

Εργασία  στο XVII S.I.P.E. World Congress με τίτλο  «Σώμα και Ψυχή», (Αθήνα,  Οκτώβριος 2003).

Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο, διοργανωμένο από το Ινστιτούτο Έρευνας και Εφαρμογής Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας .    Οργάνωση  συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Εκπαίδευση στις Θε-   ραπείες μέσω Τέχνης. Φιλοσοφία, Μοντέλα, Προοπτικές, Διαπιστώσεις». Εργαστήριο Δραματοθεραπείας με θέμα: «Αντιμέτωποι με τις επιλογές μας». Παρουσίαση του video  «Πεθαίνω σα Χώρα» και συζήτηση. (Χανιά, 15-18 Μαΐου 2003)

Συμμετοχή στην ημερίδα του ΚΕΘΕΑ με θέμα «Θεραπευτικές Προσεγγίσεις: Εξέλιξη και Αλλαγή», (Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2004).

Συμμετοχή στο συμπόσιο του ΕΠΙΨΥ και ΨΝΑ με θέμα: Α΄ Mέρος: «Παρεμβάσεις επ’ αφορμή της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. Επερωτήσεις για μια προληπτική πρακτική» και Β΄ Mέρος: «Θεωρία και κλινική της εξάρτησης», (Αθήνα, 19-20 Μαρτίου 2004 και 3-5 Ιουνίου 2004 αντίστοιχα).

Συμμετοχή στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής στην Κω. Εργασία με θέμα «Η Συμβολή της Δραματοθεραπείας σε Θεραπευτικά Προγράμματα Απεξάρτησης». (Κως, 14-18 Μαΐου 2004).

Συμμετοχή στο 2ο Κλινικό Σεμινάριο με τίτλο «Βία και Ναρκωτικά». (Κύπρος 4-5 Ιουνίου 2004).

Συμμετοχή στο σεμινάριο του ΚΕ.Θ.Ε.Α με θέμα «Χρήση και Σεξουαλικότητα». (Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2004).

Συμμετοχή στο 5th International Congress of Neuropsychiatry  με τίτλο «Ψυχιατρική και Νευροεπιστήμες», Οργάνωση τελετής έναρξης. Αθήνα, 14-18 Οκτωβρίου 2004)..

Συμμετοχή στο 6th Delphi International Psychoanalytic Symposium με τίτλο «Psychoanalysis and the Human Body», με την παράσταση «Οld Friends» του Christopher Bollas.  (Δελφοί,  27-31 Οκτωβρίου 2004).

Συμμετοχή στο International Congress “Treatments in Psychiatry: an update”, World Psychiatric Association, στη Φλωρεντία  Εισήγηση με θέμα: “Dramatherapy and Panic Disorder”. (Φλωρεντία 10-13 Νοεμβρίου 2004).

Συμμετοχή σε σεμινάριο του ΟΚΑΝΑ. Εισήγηση με θέμα «H Ουσιοεξάρτηση Πρόβλημα Δημόσιας Υγείας: Σύγχρονη Θεραπευτική Αντιμετώπιση». (Aθήνα, 15 Νοεμβρίου 2004).

Συμμετοχή στην ημερίδα της Μονάδας Απεξάρτησης «18 Άνω» με τίτλο «Κινητοποιητική Συνέντευξη, Μotivational Interviewing αλλαγή στη Θεραπεία Απεξάρτηση».( Aθήνα, 20 Δεκεμβρίου 2004).

2005 ΚΕΘΕΑ

Συμμετοχή στην 8η συνάντηση Θεραπειών Τέχνης που διοργάνωσε η ECArTE. Εισήγηση με θέμα “Dramatherapy: A vehicle to explore the sexualities”. (Ρέθυμνο, Σεπτέμβριος 2005)

Συμμετοχή με εισήγηση και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της 6ης Πανελλαδικής Συνάντησης Φορέων Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών. Οργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα: «Πρόληψη – Τέχνη – Μεταφορά». (Λάρισα, Νοέμβριος 2005).

Συμμετοχή στο 14ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής ( Νίκαια, Μάρτιος 2006).

Συμμετοχή στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΛΨΕ. Εισήγηση με θέμα, «Δραματοθεραπεία: Mοχλός αλλαγής αλλά και πολιτισμικής παρέμβασης» και εργαστήριο με θέμα «Δραματοθεραπεία και Εξάρτηση».(Απρίλιος 2007).

Μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου  Δραματοθεραπείας και Παιγνιοθεραπείας, με θέμα «Τέχνη και Μεταφορά στη Θεραπευτική Διαδικασία».

Ομιλίες: «Tο αισθητικό στη θεραπευτική διαδικασία», «Δραματικές-θεραπευτικές συγγένειες και επιδράσεις», «Η προετοιμασία του δραματοθεραπευτή», «Το μοντέλο των  τριών τριγώνων». (Μάιος 2007).

Οργάνωση ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Ο ρόλος της τέχνης, του λόγου και του σώματος στην απεξάρτηση». (31 Μαρτίου 2007).

Συμμετοχή στο συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας με θέμα την Σχιζοφρένεια. Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα «Τέχνη και Σχιζοφρένεια», «Σχιζοφρένεια και δραματική γραφή. Το παράδειγμα της Σάρας Κέιν».(1-3 Ιουνίου 2007).

Συμμετοχή στο 16ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής στη Νίκαια. Εισήγηση με θέμα “The Life-Line of the Drugs Addicts”.(Νίκαια, Γαλλία 5-9 Απριλίου 2008).

Συμμετοχή στο 55ο Συνέδριο Κλινικής Κοινωνιολογίας και Κλινικής  Κοινωνικής Ψυχολογίας με θέμα «Δεσμοί, Ρήξεις, Δημιουργίες», που διοργανώθηκε στις Σπέτσες. Εισήγηση με θέμα «Εύθραυστες ταυτότητες και ετερότητες στο σύγχρονο θέατρο». ( Σπέτσες, 7-11 Μαΐου 2008).

Συμμετοχή στο 20ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο. Οργάνωση συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Τέχνη και Μελαγχολία». Εισήγηση με θέμα «Οι Μελαγχολικοί Ήρωες στο σύγχρονο θέατρο», Εργαστήριο Δραματοθεραπείας. (Ηράκλειο, 14-18 Μαΐου 2008).

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης στο Φεστιβάλ Νάξου με θέμα «Τέχνη και Τρέλα» με αφορμή τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης “Psychotopia”. (Νάξος, 19 Ιουλίου 2008).

Συμμετοχή στο 1ο Διεπιστημονικό Συνέδριο που διοργανώθηκε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με θέμα τον «Ορφέα».(2-3-4 Οκτωβρίου 2008).

Συμμετοχή στην Ημερίδα για τον Αλκοολισμό, που οργάνωσε το περιοδικό «Εγκέφαλος». Εισήγηση με θέμα «Αλκοόλ και Τέχνη: Θεραπευτικές παρεμβάσεις και καλλιτεχνικές διαφυγές».(21 Νοεμβρίου 2008).

Οργάνωση Ημερίδας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Απεξάρτηση 2008, Quo Vadis». (22 Νοεμβρίου 2008).

Συμμετοχή στο Διεθνές Συμπόσιο αρχαίου δράματος στους Δελφούς. Εισήγηση με θέμα « Ο ‘Ξένος’, Ο ‘Άλλος’. Μια οθόνη για προβολή. Το παράδειγμα του Φιλοκτήτη». (Δελφοί, 3-11 Ιουλίου 2009).

Συμμετοχή στο Συνέδριο 4-Arts.Εισήγηση με θέμα «Εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία,  Διευρύνοντας τα όρια».( Αθήνα, 3-4-5 Σεπτεμβρίου 2009)

Συμμετοχή στο 9ο Συνέδριο ECArTE που διοργανώθηκε στο Λονδίνο. Εισήγηση με θέμα «The space between-Free from free to». (Λονδίνο, 16-17-18-19 Σεπτεμβρίου 2009).

Συμμετοχή στο συνέδριο που οργάνωσε ο Καθηγητής Ψυχιατρικής Νίκος Τζαβάρας στους Δελφούς, με θέμα «Ελευθερία της βούλησης». Εισήγηση-παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Fernando Savater « Μιλώντας στο γιο μου για ηθική και ελευθερία». (Δελφοί, 26-27 Σεπτεμβρίου 2009).

Οργάνωση ημερίδας στο  Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με θέμα «Φορείς Απεξάρτησης-Δίαυλοι επικοινωνίας» (Αθήνα, 8 Μαΐου 2010).

Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο στα Χανιά. Οργάνωση συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Ζητήματα που ανακύπτουν στην εκπαίδευση μελλοντικών ψυχοθεραπευτών» (Χανιά, Μάιος 2010)

Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΕΔΠΕ στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο με διαδραστική παρουσίαση «Η ανάδυση του εσωτερικού καλλιτέχνη» και οργάνωση συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Το άλλο Θέατρο».(Αθήνα, Νοέμβριος 2010).

Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Έκθεσης Prinzhorn, που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία και συμμετοχή στις παράλληλες εκδηλώσεις με οργάνωση συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Η εκφραστική δύναμη της παραφροσύνης».(Αθήνα, Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2011)

Συμμετοχή στο 3ο Πανελλήνιο Ψυχιατρικό Συνέδριο στα Χανιά

Συμμετοχή στο 10ο συνέδριο ECArTE που διοργανώθηκε στη Lucca (Ιταλία). Εισήγηση με θέμα «The intelligence of feeling in relation to therapeutic work in drug rehabilitation» και workshop   με θέμα «From Dionysian to Apollonian quality…and vice versa The tragedy paradigm».( Σεπτέμβριος 2011).

Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας με workshop με θέμα «Κατασκευάζοντας το γλυπτό της συμφιλίωσης» (Αθήνα, Μάιος 2012)

Συμμετοχή στο Συνέδριο Προφορικής Ιστορίας που έγινε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με εισήγηση με θέμα «Το μακρύ ταξίδι της γλώσσας μέσα στο σώμα»(Βόλος, Μάιος 2012).

Συμμετοχή σε Διημερίδα της Μονάδας Εφήβων-Νέων

«Ατραπός»-ΟΚΑΝΑ(Αθήνα

Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Δραματοθεραπείας-Παιγνιοθεραπείας. Πρόεδρος Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Η θεωρία δεσμού και η διαμόρφωση ταυτότητας του Δραματοθεραπευτή μέσα από την εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία» και εισήγηση με θέμα «Η προσωπικότητα του τοξικομανή. Η εφαρμογή της θεωρίας του δεσμού στη κατανόηση και αντιμετώπιση της τοξικοεξάρτησης μέσα από την Δραματοθεραπεία» (Αθήνα, 23-25 Νοεμβρίου2012)

Συμμετοχή στο 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Νευροψυχιατρικής μεWorkshop με θέμα «A therapeutic hybrid» (Αθήνα, 28 Νοεμβρίου-2 Δεκεμβρίου2012).

Συμμετοχή στο 3ο Μονοθεματικό Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείαςμε τίτλο «Κρίσεις και Καταστροφές». Εισήγηση με θέμα «Η καταστροφή στο θέατρο ως σημείο μεταστροφής. Οι περιπτώσεις»Βυσσινόκηπος και «Κίεβο» (Αθήνα 6-9 Μαρτίου2013)

Συμμετοχή στο Συνέδριο «Γαλλοφωνία και Πολυπολιτισμικότητα», που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τμήμα θεατρικών σπουδών, εισήγηση με τίτλο «Ξένος, ο άλλος μου εαυτός» (Ναύπλιο 6-7 Απριλίου 2013).

Συμμετοχή στο Συνέδριο «Global Addiction 2013», με παρουσίαση εργασίας σε μορφή Poster με τίτλο «Arts therapies as the main therapeutic tool in a drug rehabilitation center» (Πίζα- Ιταλία, 7-10 Μαΐου 2013)

Συμμετοχή στο 11ο συνέδριο ECArTE που διοργανώθηκε στο Παρίσι. Παρουσίαση poster με θέμα «Reflection and linguistic paths in Drama therapy» (Σεπτέμβριος 2013)

Οργάνωση του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Δραματοθεραπείας στο Ναύπλιο και συμμετοχή σε αυτό ως Πρόεδρος συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με θέμα «Δραματοθεραπεία και Εκλεκτικές Συγγένειες» και εισηγήσεις με θέμα «Εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία, Προοπτικές, ιδιαιτερότητες, διαπιστώσεις» και «Η συμβολή της δραματοθεραπείας σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης» (Ναύπλιο, Οκτώβριος 2013)

Συμμετοχή στο 22ο Πανελλήνιο Συνέδριο  Ψυχιατρικής στα Ιωάννινα με workshop. Θέμα του εργαστηρίου «Δραματοθεραπεία και ψυχική ασθένεια».(Ιωάννινα,Απρίλιος 2014)

Συμμετοχή στο Διεθνές Ψυχιατρικό Συνέδριο με workshop. Θέμα του εργαστηρίου «Το μακρύ ταξίδι της γλώσσας μέσα στο σώμα». (Αθήνα Οκτώβριος 2014)

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - WORKSHOPS:

 

 

Παρουσίαση της μεθόδου Drama-therapy στην διημερίδα που διοργάνωσε το DEREE

COLLEGE (Παράρτημα Αγίας Παρασκευής) (1999).

Παρουσίαση της μεθόδου Drama-therapy στην ημερίδα που διοργάνωσε το Τ.Ε.Ι.

ΑΘΗΝΩΝ (τμήμα Κοινωνικής Εργασίας) με θέμα «Θεραπεία μέσω Τεχνών –

Τεχνικές Έκφρασης» (Ιανουάριος 2001).

Συνεργασία με τον Robert Landy (NYU) στο εργαστήριο "The role of the guide in

Drama-therapy" (Νάξος, Ιούνιος 2001).

Σε συνεργασία με το «Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης» εργαστήριο στον Βόλο με τις Τεχνικές του Augusto Boal (30 Μαρτίου 2003).

Σε συνεργασία με το «Πανελλήνιο Δίκτυο Φορέων Πρόληψης» εργαστήριο στην Νάξο με θέμα: «Η Τέχνη στην Υπηρεσία της Πρόληψης» (28 Σεπτεμβρίου 2003).

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρέχοντας διήμερο βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας με θέμα: «Τα φύλ(λ)α της σεξουαλικότητας», Βόλος, Απρίλιος 2005.

Σταθερή ετήσια συνεργασία για σεμινάρια δραματοθεραπείας με το Ινστιτούτο Ψυχοθεραπευτικής Ανάπτυξης (ΙΨΑ) στη Λάρισα.

Σταθερή συνεργασία με τον Οργανισμό «Το Θέατρο στην Εκπαίδευση».

Διάλεξη και workshop στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πάτρας με      θέμα «Δραματοθεραπεία και Κοινωνικοί Ρόλοι: μια υβριδική συνάντηση». (Δεκέμβριος 2011).

Διάλεξη στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ναυπλίου με θέμα   «Δραματοθεραπεία: Μια θεραπευτική και όχι μόνο προσέγγιση στην εποχή του μεταμοντέρνου» και workshop με θέμα «Το μακρύ ταξίδι της γλώσσας μέσα στο σώμα» (Μάρτιος 2012)

 

 

 

ΑΡΘΡΑ – ΒΙΒΛΙΑ:

 

Άρθρα στα περιοδικά «ΤΕΤΡΑΔΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ», «ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΣ», «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ», «ΠΡΟΤΑΣΗ» και «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ».

Το «Τρίγωνο της Συνάντησης» Έκδοση:  Ε.Ε.Τ.Α.Α.

«Σύγχρονες Ψυχοθεραπείες στην Ελλάδα» Εκδόσεις:  Ασημάκη.

«Η διδασκαλία του Δράματος στο Δημοτικό Σχολείο» Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα.

«Προσωπικότητα και προσωπείο» Εκδόσεις:  Ελληνικά Γράμματα.

«Η “κατασκευή” της Πραγματικότητας και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης» Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια.

«Σουρεαλισμός και Νταλί».

«Η τέχνη ως μέσον θεραπευτικής αγωγής», 2004 – (Έκδοση Ιδρύματος Ερευνών).

Επιστημονικός συνεργάτης του Περιοδικού «Το Θέατρο στην Εκπαίδευση».

«Το υπερ-νεωτερικό υποκείμενο», 2010, άρθρο στη συλλογική έκδοση «Εύθραστες ταυτότητες και ετερότητες»

 

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ - ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΕΣ:

 

1983  : «Συγκριτικές εικόνες «Performance Institute Goethe Θεσσαλονίκης.

1989  : «Νύχτα γεμάτη λέξεις» παράσταση στο ΨΝΑ σε κείμενα του Σ. Μπέκετ.

1989  : «Πεθαίνω σα χώρα» παράσταση με άτομα του προγράμματος απεξάρτησης του 18 Άνω, στις εκδηλώσεις του Παγκοσμίου Ψυχιατρικού Συνεδρίου.

1991  : «Ο Ραγισμένος κόσμος» του Τέννεση Ουίλιαμς με την Όλια Λαζαρίδου.

1992  : «Ο Ρόζενγκραντς και ο Γκίλδενστερν είναι νεκροί», παράσταση με μέλη του 18 Άνω.

1993  : «Τρίμηνο σεμινάριο με απεξαρτημένα άτομα σε συνεργασία με την Άννα Βαγενά και τον Γιώργο Μανιώτη, για τη συγγραφή θεατρικού έργου.

1994  : «Το τρίγωνο της συνάντησης», ένα μικτό θεατρικό συμβάν, συμμετοχή του προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Ολυμπιακής επιτροπής, στην Πανευρωπαϊκή εβδομάδα Πρόληψης για τη χρήση ναρκωτικών.

1995  : Παράσταση του έργου του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό», μετάφραση Δημήτρης Δημητριάδης (Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας).

1997  : Συμμετοχή στις εκδηλώσεις «Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997»,  με τη θεατρική παράσταση «Η μεγάλη κυρά της Τραπεζούντας» του Χριστόφορου Χριστοφή με την Κατερίνα Χέλμη.

2001  : «Μια εκδρομή με το Γιώργο Χειμωνά» παράσταση-αφιέρωμα, για το Φεστιβάλ Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου με την Καρυοφιλιά Καραμπέτη και τον Μηνά Χατζησάββα.

2002  : «Γράμμα στον Ορέστη» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, για το Φεστιβάλ της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου με την Εύα Κουκούτση.

2003  : «Με δύναμη από την Κηφισιά» των Κεχαϊδη – Χαβιαρά με το Κέντρο Πρόληψης Αργυρούπολης.

2004  : «Ευαίσθητη Ισορροπία» του Έντουαρντ Άλμπυ, με τον Σύλλογο Αντιμετώπισης

της Τοξικοεξάρτησης (ΣΑΤ).

“Old Friends” του Christopher Bollas στο 6ο Διεθνές Ψυχαναλυτικό Συμπόσιο Δελφών.

2005  : «Ο κόσμος του Γιάννη Μόραλη», εικαστική παράσταση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου μας ζωγράφου για το Φεστιβάλ της Νάξου στον Πύργο Μπαζαίου με την ιστορικό τέχνης Φανή-Μαρία Τσιγκάκου.

2006  : «Οδυσσέας» του Δημήτρη Δημητριάδη. Θεατρική παράσταση με τον Αργύρη Ξάφη. Φεστιβάλ Νάξου – Θεσσαλονίκη.

2007  : «Έξι πρόσωπα αναζητούν τον κ. Πιραντέλο». Θεατρική παράσταση, Devised Theater, Αθήνα – Φεστιβάλ Νάξου.

«Insenso» του Δημήτρη Δημητριάδη. Θεατρική παράσταση με τη Ρούλα Πατεράκη, πρώτη παρουσίαση Φεστιβάλ Νάξου.

2008:     «Η περίπτωση Σρέμπερ» της Caryl Churchill. Θεατρική παράσταση,

3-4 Αυγούστου Φεστιβάλ Νάξου, 1-16 Νοεμβρίου ΑLTERA-PARS Αθήνα.

2010:     «Λεντς» του  Georg Büchner.Θεατρική παράσταση, Φεβρουάριος-Μάιος, στο

Χώρο ιστορικής μνήμης 1940-44, 9-10 Αυγούστου Φεστιβάλ Νάξου.

2011:    «Camille Claudel: Το κύμα της τρέλας». Μονόλογος με τη Λυδία Φωτοπούλου. Πρώτη παρουσίαση τον Ιανουάριο του 2011.

 

 

2011:      «Το Παρτάλι»  του Θόδωρου Γρηγοριάδη με τον Χρήστο Στέργιογλου. Πρώτη      παρουσίαση τον Ιούλιο του 2011 στο Φεστιβάλ Αθηνών.

 

Μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Πρόεδρος  του κλάδου «Τέχνη και Ψυχιατρική»

Μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Μέλος της Ένωσης Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας

Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαικής Συνομοσπονδίας Δραματοθεραπευτών (EFD), ως εκπρόσωπος των Ελληνικών Ενώσεων Δραματοθεραπείας (ΕΔΠΕ και ΠΕΕΔΠ)

Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Dramatherapy, «Θέατρο- Θεραπεία» στο ξεκίνημά του 1989 – 1991.

Μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Ψυχολογικής και Κοινωνικής Έρευνας.

Ιδρυτής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δραματοθεραπείας «ΑΙΩΝ».

Ιδρυτικό μέλος του ελληνικού κλάδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επαγγελματιών στο

χώρο της απεξάρτησης ITACA.

Μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ψυχοθεραπείας (WCP).

Σύμβουλος Τοξικοεξάρτησης σε Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο, από το ICRC (International Certification and Reciprocity Consortium / Alcohol and Other Drugs).

Συνιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου

 

Σεμιναριο

Έναρξη ακαδημαϊκού έτους 2021-22 στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ

Περισσότερα στα νέα μας