Βιωματικό σεμινάριο Δραματοθεραπείας

με τον Salvo Pitruzzella για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ημέρες Σεμιναρίου:        Σάββατο 18 και Κυριακή 19   Νοεμβρίου

Ώρες διεξαγωγής:         10.30 έως 19.00

Χώρος Διεξαγωγής:     Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ, Πρατίνου 72, Αθήνα

Κόστος συμμετοχής 160 ευρώ. Μειωμένο 100 ευρώ.

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο 210 7258741 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση aeongr@otenet.gr

Ο νους επί σκηνής

Μια εξερεύνηση του δραματικού μοντέλου της προσωπικότητας

Το εργαστήριο αυτό στοχεύει στην εξερεύνηση του δραματικού μοντέλου της προσωπικότητας, το οποίο παρουσιάζεται στο τελευταίο  βιβλίο του Salvo Pitruzzella «Δράμα, Δημιουργικότητα και Διυποκειμενικότητα». Το θεωρητικό υπόβαθρο θα παρουσιαστεί στην αρχή του εργαστηρίου υπό μορφή διάλεξης. Το μοντέλο, ξεκινά με την απόρριψη της παραδοσιακής διχοτόμησης ανάμεσα στον νου και στο σώμα και περιγράφει το μυαλό ως μεταβλητό όριο μεταξύ του οργανισμού μας και του κόσμου. Το περιβάλλον και τα  πλαίσια που μεγαλώνουμε μας παρέχουν το βασικό  υλικό με το οποίο θα διαμορφωθεί η προσωπικότητα μας, όπως  σχέσεις, ρόλους, γνώσεις και αφηγήσεις, που  τείνουμε να προσδιορίσουμε ως χαρακτηριστικά του εαυτού μας και  τα οποία  προσπαθούμε να  εναρμονίσουμε και να  ελέγξουμε. Ο αγώνας μας για την ταυτότητα είναι ακριβώς αυτό: η μάταιη προσπάθεια να οικειοποιηθούμε τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ενώ στην πραγματικότητα είναι διυποκειμενικά. Σύμφωνα με αυτούς τους όρους, το δράμα θεωρείται ως η σκηνή όπου οι ταυτότητες των ανθρώπων μπορούν να ξεκλειδωθούν με ασφάλεια, ένας προστατευμένος χώρος όπου οι σχέσεις, οι ρόλοι, οι γνώσεις και οι αφηγήσεις μας μπορούν να γίνουν αντιληπτές, να αναγνωριστούν και να τεθούν ξανά στο παιχνίδι. Μπορούν να επανεξεταστούν μέσω της δραματικής απόστασης και μπορούν να μεταμορφωθούν και να αναδιαμορφωθούν μέσω της δραματικής φαντασίας, ανοίγοντας ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων όσον αφορά την ύπαρξή μας εντός του κόσμου.

Το εργαστήριο είναι δομημένο σύμφωνα με το τριπλό μοντέλο της δραματικής διαδικασίας. Στο πρώτο επίπεδο το βασικό θα εργαστούμε κυρίως με τον οργανισμό, ενισχύοντας την ικανότητα δημιουργικής επικοινωνίας του, προκειμένου να ενδυναμώσουμε την ομάδα ως τόπο συνάντησης και ανταλλαγής. Το δεύτερο επίπεδο το δημιουργικό θα αφιερωθεί στη διερεύνηση των υλικών που απαρτίζουν την προσωπικότητα μας, χρησιμοποιώντας τη δραματική φαντασία ως εργαλείο επέκτασης, σύνδεσης, αναδόμησης και μεταμόρφωσης. Το τρίτο μέρος το μοίρασμα θα χρησιμεύσει ως κλείσιμο, στο οποίο θα μοιραστούμε τη χαρά  της κοινής εμπειρίας κα θα αναστοχαστούμε προσπαθώντας να αποκομίσουμε  από αυτήν στοιχεία για την εργασία μας ως δραματοθεραπευτές.

Βιογραφικό

Ο Salvo Pitruzzella είναι πρωτοπόρος της δραματοθεραπείας στην Ιταλία. Εργάζεται εδώ και είκοσι χρόνια σε κέντρο αποκατάστασης για εφήβους με διαταραχές της προσωπικότητας. Ο Salvo είναι επικεφαλής του προγράμματος Δραματοθεραπείας στο Centro ArtiTerapie στο Lecco της  Ιταλίας. Διδάσκει  εκπαίδευση μέσω Τέχνης και  Δημιουργική Γραφή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μπάρι, στην Ιταλία. Διεθνές Μέλος της BADTh (Βρετανική Ένωση Δραματοθεραπευτών) και σύμβουλος έκδοσης του Επιστημονικού περιοδικού της Δραματοθεραπείας.

Εκπρόσωπος της Ιταλίας στην ECArTE .

Επίτιμο μέλος του SPID (Società Professionale Italiana di Drammaterapia).

Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  EFD (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δραματοθεραπείας).

Έχει γράψει βιβλία που αφορούν τη θεωρία και την πρακτική της Δραματοθεραπείας.

Πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν:

Educazione allarte/Arte delleducazione. Il Paradigma CREARE: un contributo al rinnovamento pedagogico,  Milano, FrancoAngeli, 2017.

•       ‘Between Innocence and Experience: Variations on Robert Landy’s Persona and Performance’, Drama Therapy Review, Vol. 3, N. 1, 2017, pp. 101-112.

•       ‘The intersubjective dimension of dramatherapy’, in: R. Hougham, S. Pitruzzella, S. Scoble, eds., Cultural Landscapes in the Arts Therapies, ECARTE - Plymouth University Press, Plymouth, 2017.

•       Drama, Creativity and Intersubjectivity: Roots of Change in Dramatherapy, London, Routledge, 2016.

•       “The Dramatherapy Comedia. Improvisation, creativity and person-making”, in: S. Jennings, C. Holmswood, eds.,  International Handbook of Dramatherapy, London: Routledge, 2016.

 

 

 

 

 

Ανακοίνωση έναρξης Ακαδημαϊκού έτους 2017-18

στο Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ

 

 

 

Το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ έχοντας 24 χρόνια επιτυχημένης πορείας στον χώρο της Δραματοθεραπείας -εκπαίδευση, θεραπεία , έρευνα- συνεχίζει, ανανεώνεται και εξελίσσεται.

Πιο συγκεκριμένα συνεχίζεται η εκπαίδευση στη Δραματοθεραπεία, από την οποία έχουν αποφοιτήσει δεκάδες επαγγελματίες δραματοθεραπευτές μέλη της Ένωσης  Δραματοθεραπευτών και Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδος σήμερα.

Ανανεώνουμε την τετραετή part time εκπαίδευση μας με νέους συνεργάτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εισάγοντας νέα μαθήματα και δραστηριότητες.

Παράλληλα συνεχίζεται ο δεύτερος κύκλος σπουδών στην Εκφραστική Θεραπεία μέσω Τεχνών (Expressive Therapy) Ο γνωστός και στη χώρα μας Εκφραστικός Θεραπευτής Dr Avi Goren-Bar, οργανώνει ένα διετές πρόγραμμα Expressive Therapy, που περιλαμβάνει 8 modules ( Παρασκευή απόγευμα- Σάββατο και Κυριακή συνολικής διάρκειας 235 ωρών), κατανεμημένο σε 2 έτη (4 +4 module).

Πιστεύουμε ότι ακόμη και  σε δύσκολους καιρούς έχουμε τη δυνατότητα  να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και αυτή την πίστη μας κάνουμε πράξη.

Το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς σηματοδοτείται από το 2ο Συμπόσιο Δραματοθεραπείας και το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εκφραστικής Θεραπείας που συνδιοργανώνουμε με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στις 20-21 και 22 Οκτωβρίου με μεγάλη διεθνή συμμετοχή.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210 7258741 και στο

 

www.dramatherapy.gr

 

 

2ο Συμπόσιο Δραματοθεραπείας και  3ο Διεθνές Συνέδριο Εφραστικής Θεραπείας

Το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ και το «Expressive Arts & Psychology in Action Center» του Dr Avi Goren-Bar σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο συνδιοργανώνουν στις 20-21-22 Οκτωβρίου το 2ο Συμπόσιο Δραματοθεραπείας και το 3ο Διεθνές Συνέδριο Εφραστικής Θεραπείας με τίτλο:

Οικειότητα: Εσύ-εγώ και η Τέχνη ανάμεσα μας

δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να διερευνήσουν την διασύνδεση ανάμεσα στην Εκφραστική Θεραπεία, τη Δραματοθεραπεία και την Εμψύχωση.

Θα παρουσιαστούν προφορικές ανακοινώσεις, εργαστήρια και master-classes πάνω σε αυτές τις τρεις θεραπευτικές προσεγγίσεις στην κατεύθυνση του Δημιουργικού Άξονα.

 

Κόστος συμμετοχής 120 ευρώ

Κόστος συμμετοχής σπουδαστών 80 ευρώ

 

www.psychografimata.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σεμιναριο

 

 

Σεμινάριο Δραματοθεραπείας με τον Salvo Pitruzzella

18 και 19 Νοεμβρίου

Περισσότερα στα τελευταία νέα